Međunarodna saradnja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici


….

IP HEALTHY AGEING @ Hanze University of Applied Science

Tim nastavnika sa Univerziteta u Zenici, tj Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici Studijskog programa Zdravstvena njega,
boravio je u studijskoj posjeti na University of Applied Science Hanze groningen u periodu od 28.01.-05.02.2018 godine kao aktivni učesnik,
internacionalnog programa Healthy ageing u sklopu studijskog programa Zdravstvena njega.
Tokom ove posjete tim koji su sačinjavali: doc dr sc Harun Hodžić, doc dr sc Adnan Mujezinović, v.asist Mirza Oruč, prof dr sc Malik Čabaravdić, Armina Babić MA i Amra Muslić imali su priliku da učestvuju u nizu aktivnosti koje su održane u sklopu ovog programa a koje su podrazumijevale:
predstavljanje UNZE i MedfUNZE, rad sa studentima te održavanje niza radionica sa studentima.

20180129_152509IMG-20180130-WA0005received_10212761445205858

Predstavljanje UNZE i Medf UNZE

Doc dr sc Mujezinović i v.asist Mirza Oruč održali su, veoma dobro ocijenjenu, radionicu sa studentima II godine studija zdravstvene njege na temu Riziko faktori među studentima za nastanak MNB.

20180201_130409

 Radionica sa studentima

Prof dr sc Malik Čabaravdić predstavio je UNZE i potencijale studiranja i istraživanja na istom, dok su ostali članovi tima aktivno učestvovali u radu sa studentima na projektnim zadacima koji su predstavljeni na finalnom izlaganju održanom 08.02.2018.
Veoma je bitno napomenuti da suradnja između MedfUNZE u HANZE Univerziteta započela je u sklopu Tempus projekta CCNURCA a nastavljena u skladu sa Erasmus+ aktivnostima razmjene nastavnika studenata i nastavnog osoblja.
U sklopu ovih aktivnosti prof dr sc Johan van Wieren boravio je u studijskoj posjeti MedfUNZE kada je učestvovao aktivno u radu sa studentima u trening centru našeg fakulteta.
Četiri studentice: Erna Seferović, Amina Ibraković, Alma Velić i Amira Skrobo su u sklopu ove suradnje provele 5 mjeseci na gostujućoj instituciji i stekle zavidno znanje i kompetencije u skladu sa NPP-om.

20180129_102751_Burst01

Tim MedfUNZE sa studenticama na razmjeni

Saradnja MedfUNZe i HANZE Univerzitet nastavlja se u mjesecu maju 2018. godine kada dolazi skupina nastavnika na UNZE koja će održati niz radionica za nastavno osoblje u sklopu programa treninga trenera u oblasti zdravstvennih nauka.
Rezultati suradnje su dokaz mapiranja MedfUNZE na regionalnoj i EU akademskoj sceni sa ciljem što ostvarenja što boljih uslova studiranja našim studentima.

20180129_153832

Saradnja sa Hanze University of Applied Science nastavlja se u Maju 2018.

 

 

Posjeta u sklopu mobilnosti  KA107 ERASMUS+ Projekta sa Odisee University College iz Belgije

U periodu od 16.-22.04. 2017 godine na Medicinskom fakultetu- Studijskom programu Zdravstvena nejga Univerziteta u Zenici boravio je predavač Tim Torsy sa Odisee University College.a iz Belgije koji ima svoje kampuse u Gentu, Aalstu, Sint NIklaasu i Briselu. Tokom svog boravka predavač Tim Torsy je aktivno radio sa studentima I i II godine studijskog programa Zdravstvena njega  radio na temi ¨Intervencije i aplikacije nazogatrične sonde¨. Edukacija se odvijala u Trening centru studijskog programa zdravstvena njega Medicinskog fakulteta UNZE.

U prilogu možete pogledati prezentaciju predavača: Gastric tube insertion

 

Sam predavač je o svom boravku rekao slijedeće:

¨In the context of the Erasmus+ program (staff mobility for teaching) it was the second time that I visited the Faculty of Medicine from the University of Zenica where I had the opportunity to exchange knowledge about gastric tube insertion with students from nursing education. Through both formal and informal contacts with students and teachers, a foundation has been made for further cooperation on different fields: student exchange for internship, teacher echange, further development of the training center, … In order to maintain this valuable cooperation (and off course also because of the positive experience this time), I would like to come back next academic year

20170418_101039 20170420_102241

 

 


POSJETA U SKLOPU MOBILNOSTI KA107 ERASMUS+ PROJEKTA SA UNIVERZITETA U PREŠOVU

U periodu od 03.-07.04.2017. godine Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici ugostio je predavača PhDr Lubomira Lizakova iz Slovačke, sa Univerziteta u Prešovu  u sklopu Erasmus+ programa mobilnosti između naše dvije ustanove. Studenti su tokom boravka PhDr Lizakove imali priliku čuti interesantne prezentacije iz oblasti astme i shaken baby sindroma te čuti informacije o mogućnostima odlaska i studiranja na Unvierzitetu u Prešovu, Slovačka u sklopu mobilnosti studenata i nastavnog osoblja. Ovo je  samo jedna od mobilnosti koje sprovodi Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici a naročito studijski program Zdravstvena njega s ciljem prepoznavanja na internacionalnom nivou. Tokom svog boravka Lizakova je imala priliku sprovesti i praktični rad u Trening centru za sestrinske kliničke vještine koji se u rangu sa Europskim trening centrima za razvoj kliničkih vještina i intervencija. Usklađenost programa sa EU direktivom u oblasti Zdravstvene njege i na programu Zdravstvene njege na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici omogućava lakšu mobilnost nastavnog osoblja i studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici studijskog programa Zdravstvena njega.

Prema navodima PhDr Lizakove možemo vidjeti da je imala veoma dobro iskustvo tokom boravka na našem Univerzitetu i našem Gradu.

My nameis PhDr. Lubomira Lizakova, PhD. I teach on Uiversity of Presov in Presov on FacultyHealtCare.  I was in Bosna and Hercegovina from 3. 4. 2017 to 7.4. 2017. I had three prezentation for students 1. and 2. year of study about Faculty Healt Care in Presov, Baby Shaken Syndrom and Asthma. I spent very interesting and nice time in Bosna and Hercegovina. Bosna and Hercegovina is very nice country. I met very interesting people there. I have very beautiful experiences. (L. Lizakova). 

 

U prilogu možete pogledati prezentacije koje su održane tokom boravka u Zenici.

Pezentation Baby shaken syndrom

Prezentatin ASTHMA

Prezentation Faculty of Healt Care in Presov

20170404_113005 20170404_115550 20170405_120645 20170405_121116