skip to Main Content

Gostovanje profesora Hrvoja Jurića na Medicinskom fakultetu Univerzitetu u Zenici

U sklopu programa CEEPUS, odnosno CEEPUS-ove mreže „Filozofija i interdisciplinarnost“, na Univerzitetu u Zenici je od 31. marta do 6. aprila 2019. gostovao dr. Hrvoje Jurić, vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu.

U sklopu gostovanja, profesor Jurić održao je, u utorak, 2. aprila 2019., i jedno predavanje na master-studiju zdravstvene njege Medicinskog fakulteta, u okviru predmeta „Bioetika“. Predavanje, pod naslovom „Bioetika: pojam, kontekst nastanka, nastanak i razvoj“, bilo je uvodnog karaktera, tj. profesor je nastojao objasniti vezu između tradicionalne filozofske i medicinske etike, s jedne strane, i bioetike kao inovativnog interdisciplinarnog područja, s druge strane, a pri tome je istaknuo i niz konkretnih problema kojima se bioetika bavi, pogotovo s obzirom na kliničku medicinsku praksu i biomedicinska istraživanja.

Profesor Hrvoje Jurić (rođen 1975. u Bihaću) je filozof koji se primarno bavi etikom i bioetikom, o čemu je objavio brojne radove. Šef je Odsjeka za filozofiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, urednik u uglednim časopisima „Filozofska istraživanja“ i „Synthesis philosophica“ i predsjednik Hrvatskog bioetičkog društva.

CEEPUS-ova mreža „Filozofija i interdisciplinarnost“ (http://www.ffzg.unizg.hr/filoz/ceepus-srednjoeuropski-program-razmjene-za-sveucilisne-studije-central-european-exchange-program-for-university-studies/) jedina je mreža u programu CEEPUS koja je posvećena filozofiji i interdisciplinarnim istraživanjima na filozofskoj osnovi. Pokrenuta je u akademskoj godini 2016./2017. i okuplja devetnaest institucija iz devet zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Poljska, Slovenija, Srbija), uključujući i Katedru za filozofiju i sociologiju Univerziteta u Zenici. Koordinator ove CEPUS-ove mreže na Univerzitetu u Zenici je dr. Bernard Harbaš.

Back To Top