skip to Main Content

GODIŠNJICA TRENING CENTRA MEDICINSKOG FAKULTETA UNZE

GODIŠNJICA TRENING CENTRA MEDICINSKOG FAKULTETA UNZE

12.02.2017. godine, navršila se godina dana od svečanog otvorenja i počtka rada  trening centra Medicinskog (Zdravstvenog) fakulteta Univerziteta u Zenici. Trening centar osnovan je sa idejom što boljeg razvoja vještina i znanja medicinskih sestara/tehničara na stdijskom programu Zdravstvena njega Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, ali kao i centar za kontinuiranu edukaciju i naučno-istraživački rad u oblasti sestrinstva i zdravstvenih nauka. Trening centar (TC) osnovan je uz pomoć sredstava EU putem implementacije Tempus projekta CCNURCA (Competence based Curriculum Nursing in Western Balkan countries)  , jedan dio opreme je nabavljen uz pomoć sredstava projekta ProSES (projekat jačanja sestrinstva u BiH) dok je najveći dio sredstava obezbjedio sam fakultet i Univerzitet u Zenici. U sklopu aktivnosti TC do sada je realiziran veliki broj aktivnosti kako nastavnih tako i istraživačkih. Tokom prošle godine TC je bio domaćin predavačima iz oblasti sestrinstva i zdravstvenih nauka iz regiona i cijele Europe, pored predavača studenti koji su proveli period mobilnosti na OJ MedF UNZE veliki dio aktivnosti učestvovali su radu TC.

Plan rad TC OJ Medf UNZE u narednoj godini podrazumijeva slijedeće aktivnosti: nastavni proces, istraživački proces, kursevi dodatne edukacije, promotivne aktivnosti itd….

Izuzetno je važno napomenuti da je u sklopu TC Oj MedF UNZE kreiran je i prostor za razvoj studentskih ideja i inovacija koji je podržan razvojem i implementacijom aktivnostima tempus projekta IdeaLAB, što pored standardne opreme podrazumijeva i opremu za razvoj 3D tehnologija u oblasti zdravstva.

TC pored standardizirane opreme za edukaciju (multimedijalna oprema i specifična oprema (manekeni, modeli, trenažeri itd…) posjeduje opremu za analize, razvoj i unapređenje sestrinskih procedura i intervencija.

Voditeljem trening centra imenovan je v.asist Mirza Oruč MA.

 

_ADL0552 _ADL0566 12675176_10208163202578700_166881109_o _ADL0405 _ADL0465

Back To Top
en_GBEN