skip to Main Content

Posjeta predstavnika Kantona Švicarske MedfUNZE

Dana 13.02.2018. godine, delegacija iz švicarskih kantona Ženeva, Jura, Friburg i Bern koji su kao interkantonalni projekat podržavali Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini u prethodne dvije faze, od 2010. godine do 2018. posjetila je Medicinski fakultet Univerziteta u Zenici.  Švicarsku delegaciju činili su Maria Jesus Lormand Alonso, direktorica Ureda za međunarodnu solidardnost i Beatrice Grossen, projektna menadžerica u Uredu za međunarodnu solidarnost Kabineta Predsjednika Kantona Ženeva, te doktor Nicolas Perone iz Ženevske univerzitetske bolnice koji je bio stručni savjetnik u ovom projektu. Pored predstavnika švicarskih kantona sastanku su prisustvovali predstavnici Asocijacije XY Dženita Hrelja – Hasečić i Lejla Sahačić te predstavnici Univerziteta u Zenici, prof dr sc Malik Čabaravdić prorektor za međunarodnu suradnju UNZE, doc dr sc Harun Hodžić Dekan Medf UNZE i v.asist Mirza Oruč MA ECT(A)S koordinator UNZE.

Prethodne aktivnosti omogućile su saradnju sa eminentnim profesorom Sartoriusom, profesoricom okupacione terapije Silvyie Meyer i njenim saradnicima, profesoricama Nicole Zangrando i Mariel Marcuso koje su pružila vrijednu ekspertizu u izradi sestrinske dokumentacije, te dr. Hammerlea i dr. Gysin-Maillart koji su održali veoma dobro primljene radionice o prevenciji suicida.

Na sastanku se razgovaralo o planovima za budući razvoj  u oblasti mentalnog zdravlja ali i drugim oblastima medicinskih i zdravstvenih nauka kroz  zajedničke aktivnosti obje zainteresirane strane.

 

20180213_100245 (1)

Back To Top
en_GBEN