skip to Main Content

Zdravstvenom njegom u zajednici do boljeg zdravlja

Uz adekvatnu podršku, medicinske sestre-tehničari su najbolji partneri za očuvanje našeg zdravlja. Patronažne sestre-tehničari koje je podržao Projekat jačanja sestrinstva u BiH su promijenile živote više od 100.000 porodica u Bosni i Hercegovini. 

Medicinske sestre-tehničari imaju ključnu ulogu u prevenciji i menadžementu hroničnih masovnih nezaraznih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, maligna oboljenja i bolesti pluća. Oko 70% smrtnih slučajeva u svijetu godišnje, a čak preko 80% u BiH, uzrokovane su komplikacijama hroničnih masovnih nezaraznih bolesti. Procjena je da će do 2025. godine njihov negativan uticaj na globalno zdravlje porasti za 17%, sa najvećom zastupljenošću u srednje razvijenim zemljama. One su uzrokovane u velikoj mjeri preventabilnim faktorima rizika, kao što su zloupotreba alkohola, pušenje, fizička neaktivnost i neadekvatna ishrana. 

Upravo tu patronažne sestre-tehničari imaju presudan uticaj. Promocijom zdravih životnih stilova, zdravstvenom edukacijom i prevencijom bolesti u zajednici i u domovima pacijenata, a posebno među najranjivijim osobama, mogu poboljšati zdravstvene ishode stanovništva. 

Projekat jačanja sestrinstva u BiH podržava Vlada Švicarske, a provode Fondacija fami i Univerzitetske ženevske bolnice. Projekat je dosada podržao unapređenje usluga zdravstvene njege u zajednici u Banjaluci, Bijeljini, Brčkom, Derventi, Livnu, Mostaru, Odžaku, Starom Gradu Mostar, Prijedoru, Prnjavoru, Tomislavgradu i Tuzli, a trenutno sarađuje sa domovima zdravlja u Zenici, Vitezu, Derventi i Prnjavoru.

Back To Top
en_GBEN